Amazon, mint cloud hosting

Lassan egy éve nyúzom az Amazon által nyújtott szolgáltatásokat, de még nem tettem róla említést.

Az Amazon új, vagy legalábbis eddig nem használt, de egyébként logikus elnevezésekkel próbálja elriogatva, vagy épp magánál tartani az ügyfeleket, mint pl. instance, RDS, EC2, S3, EBS. A bőséges választék első ránézésre szintén riasztó tud lenni, de ha rászánjuk az időt és áttanulmányozunk mindent, akkor nagyon hamar kiismerjük magunkat a rendszerben.

A cloud szolgáltatókhoz hasonlóan itt is az elhasznált erőforrás, forgalom és futásidő alapján kell fizetnünk. Emiatt sajnos sokszor nem tudunk előre tervezni a költségekkel, de nagyon nagy eltérések sem lesznek a havi számlákban.

Amikor elhatároztam, hogy kipróbálom az Amazont, akkor minden olyan szolgáltatást igényeltem, amire szüksége lehet egy átlagos felhasználónak is. Igy lett egy virtuális szerverem (t1.micro instance), egy adatbázis-szerverem (RDS-instance), memcache-szerverem (elastiCache).

A nekem kicsit szokatlan elnevezések egy szintén szokatlan control panellel, vagyis cloud console-al párosulnak. Első ránézésre - és még jó pár alkalommal - elég átláthatatlan, ami annak is köszönhető, hogy a felületre rengeteg funkciót tettek, rengeteg beállítási lehetőséggel. Egy idő után hozzá lehet szokni annyira, hogy más vps-nél már hiányozni is fognak ezek a dolgok.

Maga a rendszer nagyon stabil, három monitoring rendszer is figyeli a terhelést, hálózati kiesést, elérési sebességet, válaszidőt. Soha egyetlen egy riasztást sem kaptam. Igaz, a szerveren nincs orbitális méretű weboldal, vagy nagy terhelést igénylő alkalmazás, csupán néhány weboldal, dns, mail szerver.

Amit viszont észrevettem, és ezt más amerikai vps esetében egyáltalán nem tapasztaltam, hogy a hálózat nagyon lagzik. A modemes korszakból ismert egy karakter leütés, 1mp várakozás ugyan nics meg, de érezhető, és főleg azoknak lesz zavaró, akik szintén gyorsan és vakon gépelnek. A weboldalak betöltésében és megjelenítésében viszont ez egyáltalán nem volt tapasztalható. A lag betudható az alacsomy prioritásba sorolt t1-es instancenak, illetve a nyugati part "messzeségének". Ez utóbbinak egyébként ma már nem kellene problémának lennie.

Érdemes kipróbálni a sok SolusVM után ezt az alternatívát is, de a legkisebb szerver konfigurációtól ne várjunk csodát. Ha a sebességet és a konfigurációban lévő erőforrásokat nezzük, negyed/fele annyiért lehet kapni máshol vservert. Amit viszont mások nem tudnak nyújtani (stabilitás, HA, Load Balancer, magasabb IO, több memória, több CPU), azt az Amazon is csak néha elég húzós áron.

Kategória: